donderdag 25 september 2008

Passiefhuisnorm gehaald

We staan opnieuw een stap verder in de realisatie van ons passiefhuis. Peter van ISOPROC concludeerde dat we met glans de passiefhuisnorm (max. 0,6) voor luchtdichtheid halen.
Na in totaal 20 metingen ontvingen we het resultaat: 0,24 volumeverversingen per uur bij 50 Pa.

woensdag 24 september 2008

Beleef de blowerdoor-test live op 25/09/2008

Alle geïnteresseerden zijn op donderdag 25/09/2008 welkom op de werf (Meerskant 2B, 9270 LAARNE). Om 16u30 voert de firma ISOPROC de blowerdoor-test uit.
De lat ligt hoog! De luchtdichtheidswerken zijn heel nauwkeurig uitgevoerd. Normaal halen we met gemak de kwaliteitsnorm (max. 0,6 verversingen per uur bij een drukverschil van 50 Pascal)

vrijdag 19 september 2008

Isolatie van het dak en de muren: Inblazen Isofloc

De isolatie van de muren en de daken neemt Danny De Waele voor zijn rekening. Hij blaast 30 cm Isofloc in de muren en 36 tot 46 cm in het dak.

woensdag 17 september 2008

Luchtdichtheid: een kritische succesfactor

We werken nu volop verder aan de luchtdichtheid van onze passiefwoning. Alle kieren en spleten worden afgewerkt met folie en tape. Op die manier zullen niet alleen onnodige energieverliezen worden vermeden. Ook wordt condensatie van vocht in de isolatielaag tot een minimum gereduceerd. Uiterst belangrijk dus voor de gezondheid van de constructie en het isolatiemateriaal.

De luchtdichtheid zal volgende week worden getest met een blower-door test. De specialisten van Isoproc zullen ons huis dan in over- en onderdruk brengen en meten hoeveel lucht er in een bepaalde tijdspanne weglekt.

De luchtdichtheidsnorm voor een passiefwoning bedraagt 0,6 volumewisselingen per uur. Dit wil zeggen dat we streven naar een luchtdichtheid die ongeveer 6 keer beter is dan in een klassieke woning. Indien we ons werk goed hebben gedaan, wordt deze norm makkelijk gehaald. Een recent voorbeeldproject in Oosterzele slaagt er in om lekverliezen te beperken tot 0,1 h-1!!!



donderdag 11 september 2008

Isolatie van het dak en de muren

Deze middag werd de helft van de Isofloc (cellulose) geleverd. Hiermee zullen alle holle ruimtes in de muren en het dak worden gevuld. Kijklustigen zijn welkom vrijdag 19 september.

vrijdag 5 september 2008

maandag 1 september 2008

Het metselwerk: stelling, stenen, stunts

Nooit had ik er over nagedacht hoe we de bakstenen op een ergonomische manier hogerop konden krijgen op de stelling. Vervolgens een filmpje hoe het kan of moet... of toch ook niet.