maandag 12 september 2011

Filters op de ventilatie, een noodzaak!

De recente berichtgevingen rond problemen met ventilatiesystemen motiveerde ons om wat onderzoek te verrichten. Slecht opgebouwde systemen  in Nederland en foutief gebruik liggen aan de basis van deze onrustmakende berichten. Toch vinden we het belangrijk om na te gaan welke maatregelen we moeten treffen om ons ventilatiesysteem goed te onderhouden.

(Dit thema kwam uitgebreid aan bod tijdens het bewonerspanel tijdens de Passiefhuis-beurs in Tour & Taxis dit weekend. Ik beloofde een aantal mensen wat foto's te posten)Maatregel 1: ons ventilatiesysteem draait 24/24
Om het verversen van de lucht permanent op het juiste niveau te houden, wordt het ventilatiesysteem nooit uitgeschakeld of verlaagd in debiet.

Maatregel 2: filters
Om het buizensysteem en de warmtewisselaars netjes te houden, werden verschillende filters voorzien op het systeem. Deze filters worden op geregelde tijdstippen nagekeken en vervangen. Een voorfilter op de inlaat van het ventilatiesysteem moet ervoor zorgen dat de warmtewisselaar van de bodemwarmtewisselaar netjes blijft. Alvorens verse lucht door de kruisstroomwarmtewisselaar wordt gestuurd wordt die lucht gefilterd door een F7 pollenfilter. De vervuilde afgevoerde lucht wordt alvorens die door de kruisstroomwarmtewisselaar gaat, gefilterd door een G3 filter.

Inlaat verse lucht


Uitlaat vervuilde lucht

Puntfilter G4 aan de inlaat van de verse lucht

Flexibele toevoer van verse lucht tussen BWW en Genvex

Filters F7 op toevoer en G3 op afvoer


Maatregel 3: geluidsdemping
Bij ontwerp van ons ventilatiesysteem werd ons verteld dat geluidsdempers niet noodzakelijk zouden zijn. Toch vinden we dat de ventilatie in bepaalde ruimtes te veel lawaaihinder veroorzaakt op de "normale" stand. Om die reden bestelden we extra geluidsdempers en zullen wij zowel op de pulsie als op de extractie een demper van 90 cm lang voorzien. Geen evidente zaak als dit nadien moet worden toegevoegd aan het buizensysteem. In een volgende post zullen we de resultaten hierover posten.


Maatregel 4: Onderhoud
In een vorige post berichtte ik over de zoektocht naar een gespecialiseerde firma voor het onderhoud van ons ventilatiesysteem. De offertes schommelen tussen de 200 à 800 !!! EUR.  Ons systeem is 2 jaar oud. Op aanraden van één van de firma's lieten we een smartphone met camera in een aantal pulsiekanalen zakken om zo de vervuilingsgraad te evalueren. Naast een heel fijn laagje stof zijn de buizen nog niet vuil.  Passiefhuisplatform adviseert om het ventilatiesysteem grondig te laten reinigen na 5 à 10 jaar. Ook de nieuwe regelgeving spreekt over 5 jaar. We hebben dus nog een beetje tijd.


3 opmerkingen:

Rik. zei

Beste Gert,

Fijn informatief artikel. Ik heb eenzelfde systeem aangelegd, maar kan niet aan de 'regenkap' voor de inlaat van verse lucht. Mijn vraag is dan ook waar deze aangeschaft kan worden of van welke fabrikant het afkomstig is? Ik hoop op uw reactie!
Alvast bedankt,
Rik Adriaans
rikadriaans@gmail.com

Gert en Charlotte Deryckere-Accoe zei

Beste Rik,

sorry voor het veel te late antwoord.
Wij hebben de regenkap besteld bij Lindab.

Gert

Pol Steen zei

Beste,

Wij hebben ook een Genvex Combi. Waar bestellen jullie de filters ? Artiklima is redelijk prijzig.

mvg,

Pol Steen
pol.steen@skynet.be