zaterdag 1 oktober 2011

Geluidsdemping: een must!

Volgens de ontwerper van het ventilatiesysteem waren geluidsdempers niet noodzakelijk. Het door de PHPP gewenste debiet veroorzaakte, naar onze norm, op de "normale" stand (stand 2) te veel geluidshinder, voornamelijk aan de pulsiezijde in de slaapkamer van dochter Amberlien en in de TV-hoek. De extractiepunten veroorzaakte de meeste hinder in de keuken, badkamer en toilet. Na 2 jaar experimenteren met het aan- en afvoerdebiet vonden we het toch wel tijd om structurele maatregelen te treffen.

Er werden 2 geluidsdempers aangekocht van 90 cm lang. Volgens de technische gegevens zouden verschillende frequenties aanzienlijk worden gedempt.

Demper op een deel van de pulsie (slaapkamer Amberlien en zithoek)

Demper op extractie
Het eindresultaat is spectaculair. Het geluid van de ventilatie daalde tot een aanvaardbaar niveau. Het geluid is nog steeds hoorbaar maar niet meer storend.

Conclusie
Geluidsdempers zijn een cruciaal onderdeel van een degelijk ventilatiesysteem. Zowel op de pulsie als op de extractie dient een demper voorzien te worden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben op uw blog terrecht gekomen omdat ik een systeem D ventilatie heb en ook last heb van geluidsoverlast door de ventilatie (vooral in de slaapkamer). Hoe heeft u uw dempers gekozen? Heeft u die zelf geïnstalleerd?

Gert en Charlotte Deryckere-Accoe zei

Gekozen op basis van een eenvoudige geluidsmeting ifv de belangrijkste en meest hinderlijke frequenties. Zelf geïnstalleerd.

Bruno Verschaeve zei

Dankjewel voor het delen, bij ons hebben ze de warmtewisselaar zelf wat overgedimensioneerd zodat de ventilator minder snel moet draaien en zo minder geluid produceerd ... afwachten of het werkt ... best toch maar plaats reserveren voor geluidsdempers!